Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Değişim önce belediyelerden başlar. Sadece çevre sorunları değil bizler demokrasi, adalet, özgürlükler bağlamında belediyeler olarak bu değişim ve dönüşümün öncüsü olmalıyız” dedi.
Mezitli Belediyesi ve Mezitli Kent Konseyi işbirliği ile “Geçmişten Geleceğe Demokratik Dönüşümde Yerel Yönetimlerin Önemi” konulu bir panel gerçekleştirildi.
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yönettiği panale; konuşmacı olarak Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, geçmiş dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Çankaya Kent Konseyi Başkanı Mustafa Coşar katıldı. Farklı şehirlerde belediyelerin toplumsal projelerinin konuşulduğu panelde Mezitli Belediyesi’nin dünya çapında başarı kazanmış projeleri de anlatıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Adil Aktay, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşların katıldığı panelin açılış konuşmasını Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan yaptı.
“KATILIMCI DEMOKRASİYİ İŞLEVSEL KILMALIYIZ”
Demokratik rejimlerin katılım araçlarının halkın ve dünyamızın sorunlarını çözmede yetersiz kaldığı; yeni ve yenilikçi metotlara gerek olduğu tartışmasına dikkat çeken Başkan Tarhan, konuşmasında 17 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg 200 ülkede 40.000 çocuğu dünyanın geleceği için harekete geçirebildiğine dikkat çekti. Thunberg’in BM dahil, dünya liderlerine karşı bir hareketi başlatabildiğinin altını çizen Başkan Tarhan, “Belediyelerimiz katılımcı demokrasinin geliştirilmesi ve toplumsal mutluluk ve refahın yükseltilmesi için ‘Sosyal yenilikçiliği’ bir araç olarak kullanmalıdır. Böylece; halk, toplumsal gruplar kendi sorun ve istemlerini belirleyerek yenilikçi çözümler üretip, bunları karar süreçlerine taşıyarak uygulanmasını sağlayacaktır. Bu kavram günümüzde ‘demokratik yenilikçilik’ kavramına evrilmiştir. Demokratik katılımcılık ile başta genç kuşaklara katılım bağlamında demokratik yenilik olanaklarını oluşturma fırsatlarını hazırlamalıyız. Bu olgu demokrasimizin geleceği için umut kaynağı olacaktır. Belediyeler halka en yakın demokratik kurumlardır. Bizler politik güçlerimizi kaybederiz korkusuna kapılmadan; Gençlerin - kadınların - çocukların - ihtiyaç sahiplerinin - küçük üreticilerin-yoksulların-engellilerin ve bütün vatandaşların yaşadıkları çevreyi, yaşam koşullarını geliştirecek, dünyaya sahip çıkacak vatandaş olma yolunda eğitilmeleri, birlikte öğrenmeleri, paylaşmaları ve ‘yenilikçi katılım araçları’ geliştirmeleri için karar süreçlerine katılmalarının önünü açmaya öncülük etme durumundayız” dedi.
“BELEDİYELER DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLMALIDIR”
31 Mart seçimleri sonrası birçok şehirde CHP’li Belediye Başkanlarının seçimleri kazanmasının ülkedeki iklimi olumluya çevirdiğini savunan Başkan Tarhan, “Günümüz demokrasisinin giderek daraltılan sınırlarına itiraz eden kesimlere uzunca bir süredir ‘demokratik yenilikçilik’ alanında biz CHP'li Belediyeler başarılı uygulama örnekleri veriyoruz. Değişim önce belediyelerden başlar. Sadece çevre sorunları değil bizler demokrasi, adalet, özgürlükler bağlamında belediyeler olarak bu değişim ve dönüşümün öncüsü olmalıyız. Bizler de evimizdeki yangını söndüreceğiz. Bizler de kavgadan vazgeçmeyelim. Pes etmeyelim” diye konuştu.
“VERDİĞİMİZ SÖZLERİ ANCAK İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuşmasında yerel yönetim ve merkezi yönetim ilişkilerini anlattı. Mersinlilerin kendisini 5 yıl hizmet etmesi için seçtiğini ifade eden Seçer, “Demokrasi tüm kurumsal yapılarda tam olarak çalışmalı ki işlevsel olsun. Ben sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte aldığımız kararları uygularken elbette Merkezi yönetimle birlikte hareket edeceğim. 5 yıl sonra seçimde halkın karşısına hizmet etmiş bir belediye başkanı olarak çıkmanın yolu merkezi yönetimle işbirliğinden geçmektedir. Eğer biz başta metro olmak üzere söz verdiğimiz projeleri gerçekleştiremezsek vatandaş bizden hesabını sorar. ‘Ben size oy verdim siz yerine getirmediniz. Merkezi yönetimle ilişkileriniz beni ilgilendirmez’ der. Bunun bilinciyle gerekirse Cumhurbaşkanına da çıkarım, bakanlara da giderim” şeklinde konuştu.
“BELEDİYELER SİVİL TOPLUM İLE İŞBİRLİĞİ İÇERSİNDE HAREKET ETMELİ”
Panelde ilk sözü alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ilçesinde hayata geçirdikleri projelerde Kent Konseyinin ve sivil toplum kuruluşlarının payını anlattı. Türkiye’de daha önce rastlanmayan bir biçimde Kent Konseyi Başkanının meclis toplantılarına katıldığına dikkat çeken Kurt, “Biz kent konseyimiz aracılığı ile halkımızın aldığımız kararlara katılımını sağlıyoruz. Çok önemli sosyal projeleri bu şekilde gerçekleştirdik” dedi.
“KENT KONSEYLERİ YETMEZ; MAHALLE KOMİTELERİ DE OLMALI”
Geçmiş dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise konuşmasında kent konseylerinin aktif olarak çalışabilmesi için mahalle komiteleri oluşturmak gerektiğine değindi. Belediye yönetim şemasını konuklarla paylaşan Bozbey, “Sivil toplum kuruluşlarımız ve kent konseyimiz, alt birimleriyle birlikte alınan kararlar kent yönetiminin demokratikleşmesinin önünü açacaktır. Uzun vadede bu yönetim anlayışı ülke sathında gelenek hale gelecektir” diye konuştu.
Daha sonra panele katılanlara teşekkür plaketi takdim edildi. Panelde ayrıca Türkiye’de bir ilk olan Mezitli Kent Konseyi ve Çankaya Kent Konseyi’nin kardeşlik protokolü de imzalandı.
|