Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkan Vahap Seçer önderliğinde olağanüstü toplanarak borçlanma, Mahalli İdareler ve İşverenleri Sendikası üyeliğinin iptali ve Mersin Barosu ile işbirliği tekliflerine ilişkin kararları tekrar masaya yatırdı. Yapılan oylamalarda daha önce red kararı alınan konular oy çoğunluğuyla yeniden reddedildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilk olarak daha önce de tartışılan kadın ve çocuk hakları ile ilgili yapılması düşünülen Belediye-Baro işbirliği oylamaya sunuldu. Konuyla ilgili CHP adına Grup Sözcüsü Selahattin Arslan söz alarak; “Çocuk ve kadın haklarının savunulmasında en küçük bir eksiklik yaşanmasını, hata işlenmesini hiç kimse içine sindirmez” diyerek meclisin hassasiyet göstereceğine inandığını söyledi. Oylama yapılırken merkezi siyasetin etkisinde kalınmış olabileceğini sorgulayan Arslan, Mersinlilerin haklarını savunurken ne kadar çok kurumla işbirliği yapılırsa o kadar çok topluma karşı meclis olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklarını vurgulayarak “Mersin Barosu avukatları ile istismara uğrayan çocuk ve kadınları daha çok güvence altına almanın topluma verilecek son derece olumlu bir hizmet olduğu kanaatindeyim. Bunun olumsuz bir yönünün olabileceğini aklıma bile getirmiyorum. Bir eleştiri olacağına inanmıyorum ama eksiklik varsa tamamlayayım. Öneriler olabilir, daha güçlendirici kararlar çıkabilir. Ama mevcut şekliyle bu konuya katkı vermelerinin toplumsal bir görev olduğu kanaatindeyim” dedi.
Meclis’te red oyu kullanan üyelerin gerekçelerinin anlatılmasının istendiği toplantıda CHP’li Meclis Üyesi Bedri Dursun, insanların mağdur olduğu zaman birilerinin yardıma gitmeye çekindiği bir ortamda baronun gönüllü olarak bu işe girmesi önemli olduğunu söylerken CHP’li Meclis Üyesi Zekeriya Özgür ise red oyu kullanacak olan üyelerin gerekçelerini duymak istediğini ifade etti.
Konuyla ilgili olarak Başkan Vahap Seçer önceki dönemde baro ile protokol yapıldığını hatırlatarak “Bu Meclis baro ile protokol yapma yetkisini bir önceki dönemin belediye başkanına verdi. O günden bugüne ne değişti? Belediye başkanı değişti. MHP’li bir belediye başkanı, bugün CHP’li milletvekili olan o dönem ki bir baro başkanı böyle bir protokol yapabiliyor ama bugün CHP’li bir belediye başkanı, yeni seçilmiş bir baro başkanı ile meclis aynı meclis, ama reddediliyor. Bize karşı anlayışın Türkiye’deki siyasal bakış açısı, baroya bakış, bir şeyler değişmiş. Keşke olumlu yönde değişseydi. Belediyeler, kurumlar, meslek odaları, sendikalar, STK’lara dair tüm unsurlar, siyasal partiler işbirliği içinde Türkiye’nin sorunlarını çözmeye gayret edebilmelerini arzu ederdim.” Şeklinde konuştu.
BAROYU SİYASALLAŞTIRMA TEPKİSİ
Bunun üzerine söz alan Mersin Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, “Kadın ve çocuk son zamanlarda hiç bu kadar çok siyasete alet edilmemişti. Herkesin çocuğu, kardeşi var. Burada meselenin kadın ve çocuk olmadığı aslında çok açık. O günden bu güne ne değişti? Sayın başkan ve baro başkanı değişti. Sayın Büyükşehir belediye başkanımız konu kadın ve çocuk, bu konuda faaliyetler yapılıyor. Toroslar’da danışma merkezimize yüzlerce kadın başvurdu. Tüm belediyeler hizmetler veriyorlar. Belediyeler dışında pek çok kurum ve kuruluş destek veriyor. Ve biz bu çalışmalarımızda gönüllü olarak baro üyesi arkadaşlarımızdan destek alıyoruz.
Burada sorun şu; geçen mecliste söylemek istemedim, kişiselleştirmek istemedim ama burada mesele; hakim kanaat; hali hazırdaki baro başkanın marjinal ve baroyu siyasallaştıran bir tutum içinde olduğu. Bunun için araştırmaya gerek yok. Sosyal medyadaki paylaşımlarından ortaya çıkar. Cumhur İttifakı bu konuda bu nedenle soğuk. Yoksa kadın ve çocuklarımıza ilişkin her türlü konuda yine beraberiz, beraber olacağız.” dedi.
Baro işbirliği ile ilgili tartışmaların olduğu toplantıda üye salt çoğunluğu ile teklif tekrar reddedildi.
SENDİKA ÜYELİĞİ MAHKEMEYE TAŞINACAK
Meclis’te tartışılan konulardan biri de daha önce reddedilen Mahalli İdareler ve İşverenleri Sendikası (MİS) üyeliğinin iptali konusuydu. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz sendikadan yararlanmayan belediyeyi kamu zararı yaratmakla eleştirerek, bu kararın Meclise ait olduğunu vurgularken, Başkan Vahap Seçer ise istediği sendikayla çalışma hakkının kendisinde olduğunu savundu. Sendika üyeliğinin mahkemeye taşınacağının sinyallerini veren Seçer, “Meclis istediği gibi karar veremez, kanunlar çerçevesinde karar verir. Başkan hukuka aykırı olduğunu gördüğü konuları tekrar meclise getirebilir, kararı veto edebilir. Ben bu tartışmaya girmek istemiyorum. Mahkeme bu kararı verecek” dedi.
BORÇLANMA YETKİSİ YİNE REDDEDİLDİ
Başkan Vahap Seçer’in geçtiğimiz aylarda meclis gündemine getirdiği, ancak Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedilen 250 milyon liralık borçlanma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesine ilişkin teklif Meclis’te yeniden ele alındı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 250 milyon liralık borçlanma yetkisini 2020 bütçesi kararnamesinde zaten kabul ettiğini vurgulayan Seçer daha önceki değerlendirmelerde borçlanma talebinin neden olduğunu, hangi konularda paraya ihtiyaç duyulduğunu, geçmiş dönemlere ait yapılan harcamaların, ödemelerin, mali tablonun ne olduğunu detaylı bir şekilde anlattıklarını hatırlattı. Oylamaya sunulan teklif yeniden reddedildi.
|